Pohonné řetězy pro Elektrárnu Ledvice

V roce 2018 jsme dodávali komponenty pro dopravník strusky v Elektrárně Ledvice.

V roce 2018 jsme realizovali několik velmi zajímavých zakázek. Jednoznačně mezi tyto zakázky patří dodání komponentů pro dopravník strusky v Elektrárně Ledvice.

Naše společnost TESORT spol. s.r.o. dodala komponenty pro vyhrnování strusky. Jedná se především o řetěz Německé řetězárny RUD Ketten Rieger & Dietz GmbH u. Co. KG nejvyšší kvality R160 rozměru 30x120 mm. Tento řetěz je vysoce odolný vůči otěru při neobyčejně vysoké pevnosti porušení a houževnatostí. Předpokládaná životnost řetězu je cca 3 roky. Mezní síla pro přetržení u kvality RUD R 160 je 580 kN.

Dále jsme dodávali samotné hnací zuby 30x120 mm, řetězové spojky RUD typ FL pro těžké provozní podmínky a unašeče RUD typ SSRF pro uchycení vyhrnovače z materiálu 20MnCr5.

Tepelná elektrárna společnosti ČEZ se nachází mezi městy Ledvice a Bílina. Elektrárna se kromě výroby elektrické energie zabývá výrobou tepla, které dodává především do Bíliny a Teplic.

V současné době je v provozu blok č.4 o výkonu 110 MW a nový blok č. 6 (tzv. Nový zdroj) o výkonu 660MW. Nový zdroj v Ledvicích – je nejmodernější klasická elektrárna ve střední Evropě, která vyrostla na místě dosavadní uhelné elektrárny Ledvice.

Je to tzv. nadkritický kondenzační blok o výkonu 660 MWe s jedním přihříváním páry a devístupňovým regeneračním ohřevem napájecí vody. Zdrojem páry je věžový granulační kotel s nadkritickými parametry páry na úrovni 600 °C / 610 °C / 28 MPa, účinnost vlastního kotle je 91,23 % s přímým foukáním uhelného prášku, spaluje hnědé uhlí a má tepelný výkon cca 1 580 MWt.

Závěrem bychom rádi poděkovali společnosti ČEZ a.s. za možnost spolupráce v oblasti pohonných řetězů, vážíme si Vaší přízně a těšíme se na další společné projekty.

Jindřich Špeil