Vázací popruhy PowerForce - vysoká odolnost proti proříznutí

Vázací poruhy se obvykle vyrábí z běžného polyesteru. S popruhy PowerForce se výrobce Spanset ovšem vydal novým směrem a vůbec poprvé využívá vysoce výkonné vlákno HMPE.

Vázací popruhy PowerForce jsou robustní popruhy s nízkou průtažností vyrobené z vysokomolekulárního polyethylenu (HMPE). Používají se především tam, kde je vyžadována vysoká odolnost proti oděru a při přemisťování břemen s ostrými hranami. Díky odolnosti HMPE proti proříznutí mohou vázací popruhy PowerForce bezpečně zvedat břemena s poloměrem hrany až 2 mm a jsou také odolné proti oděru. Hlavní výhodou tak je, že vázací popruhy PowerForce nevyžadují použití další přídavné ochrany proti ostrým hranám. V současné době není totiž vždy jasné, zda by se měla použít dodatečná ochrana hran, aby se zabránilo poškození vázacího popruhu při používání. K rozhodnutí je třeba změřit poloměr okraje a tloušťku vázacího popruhu. Obecně platí pravidlo: Hrana je považována za ostrou, pokud je její poloměr menší než tloušťka vázacího popruhu. Vázací popruhy PowerForce se vrábí v provedení s textilními a kovovými oky v nosnostech 1t, 2t a 3t nebo jako nekonečné 2t, 4t a 6t.

Vázací popruhy_PowerForce

Použité výkonné vlákno HMPE je polyethylen s vysokou molekulární hmotností, který se vyznačuje vysokou pevností v tahu a extrémně nízkou průtažností (méně než 2 %). Zároveň je vysoce odolné proti oděru a v některých formách je až 15x odolnější než uhlíková ocel při stejné hmotnosti. Další použité materiály u vázacích popruhů PowerForce jako vyztužení ok nebo nitě jsou standardně z polyesteru (PES). Vázací poruhy PowerForce jsou vyráběny dle ČSN EN 1492-1, ale protože HMPE vlákno bylo vyvinuto později není v této normě zmíněno. Z toho důvodu jsou popruhy i štítek v bílé barvě a příslušnou barvou dle nosnosti jsou ozačena textilní a kovová oka nebo nášivkou na nekonečném popruhu. 

Plně automatizované výrobní procesy navíc zaručují trvale vysokou kvalitu výrobků, což bylo potvrzeno i certifikací DNV GL. Nejnovější typ šicích automatů provádí švy obzvláště malým a prostorově úsporným způsobem. Výsledkem je větší kontaktní plocha pro břemeno ve srovnání s jinými vázacími popruhy stejné velikosti.

 Dodavatelem textilních vázacích prostředků firmy Spanset v České republice je naše společnost Tesort spol. s r.o.. V případě zájmu nebo bližších informací se proto na nás neváhejte obrátit.

Jan Dragoun